szegedi bonsai blog

Ez a blog a szegedi bonsai klub hivatalos oldala. Idővel felkerül minden hasznos információ a klubbal, bonsaiokkal, azok gondozásával kapcsolatban, amire a kezdő haladó illetve veterán bonsaitulajdonosoknak szüksége lehet. Célkitűzésünk a kultúrált eszmecsere, valamint tapasztalataink megosztása. Szegedi Bonsai Klub

Friss topikok

 • snuffi: Üdv! Nagyon megörültem, mikor megláttam, hogy egyáltalán létezik szegedi érdekeltségű bonsai klub,... (2010.02.03. 00:09) Mit hoz az ősz
 • Anulu: Várjuk a képeket. :) (2009.07.20. 09:43) Bővülünk
 • Anulu: Nagyon bőven kifejtett leírás. Sokat fog segíteni mindenkinek. :) (2009.07.20. 09:38) Hogyan kezdjek hozzá? 1/4
 • Anulu: Nagyon jó az oldal. (2009.05.28. 16:43) Megalakultunk!
 • Anulu: Csak így tovább! :) (2009.05.28. 16:40) Hogyan kezdjek hozzá? 2/4

Linkek

Lustaság

2010.07.03. 08:26 Ryuuzaki

Többen jelezték, hogy fel kellene kelnem a seggemről, úgyhogy ezt fogom tenni. Itt a nyár, idő, mint a tenger, fényképezőgépes problémák megoldva. Csapjunk is a lecsóba.

Szólj hozzá!

Mit hoz az ősz

2009.08.16. 11:33 Ryuuzaki

A nyár nem túl eseménydús időszak, főleg a bonsaitulajdonos szemszögéből. A rendszeres locsoláson és időszakos alakításon kívül a fákhoz nem érdemes nyúlni. Jön azonban az ősz, ami sokkal fontosabb időszak életünkben, hiszen ideje lesz eltávoltani az alakítódrótokat, előkészíteni az átteleléshez a megfelelő helyet. Ilyenkor érdemes lombhullató bonsait venni. Tehát a bonsaitúra szervezése is lassan esedékes.

Várható még képes tutorial az esztétikus bonsaiasztal elkészítéséről.

A fényképezőgép is megjavult, úgyhogy végre a képek is fölkerülnek.

1 komment

Place of pride

2009.06.08. 10:05 Ryuuzaki

Avagy a dicsőség színhelye, ez egy olyan rovat, ahova a látogató növénykedvelő küldhet be képet a kedvenc fájáról.

A képeket az alábbi címre lehet beküldeni, "BONSAI" tárggyal.:

shirek@hotmail.com

Banzai!

 

Szólj hozzá!

Bővülünk

2009.06.08. 09:55 Ryuuzaki

Képanyaggal bővülül a blog. Eszközök, eljárások fogások illusztrált és fényképezett változatai. Fényképes tutorialok és persze a már meglevő cikkek csinosítása. Hamarosan!

1 komment

Hogyan kezdjek hozzá? 3/4

2009.05.01. 16:43 Ryuuzaki

Mindjárt itt a nyár. Kis hazánk, főleg a déli régió klímája ilyenkor szárazzá és rendkívül meleggé válik. Mit tehet a kertész ember ilyenkor? Nos, két dolgot tehetünk a rendszeres öntözésen kívül.

 1. Árnyékoló hálóval védjük növényeinket a tűző napsütéstől.
 2. Lávakőzuzalékba állítjuk a bonsai tálakat.

Az utóbbi működéséről annyit, hogy a lávakő apró pórusai megtartják a vizet és szép lassan engedik csak elpárologni. A párolgás hőt von el, nem is keveset. A bonsaiok körül kis mikroklíma fog kialakulni, ami segíti a nyári időszak átvészelését.

A lávakőnek érdemes készíteni egy ládát, amelynek magassága a legnagyobb bonsaicserepeink magasságának felel meg. A ládát célszerű fából elkészíteni, gomba és penészölővel lekezelni, majd ha úgy tartja kedvünk ezetleg festeni, lazúrozni. FONTOS, hogy a láda aljára fúrjunk lyukakat, hogy az öntözővíz szabadon elfolyhasson! A tál magasságánál alacsonyabb cserepeket az építés során kimaradt faanyagból készített bakokkal tudjuk magasítani. A ládikába belehelyezzük a tálakat, majd feltöltjük lávakővel.

Sok sikert a barkácsoló kedvűeknek! 

Kovács Dániel, szebonsai alapító

Szólj hozzá!

Hogyan kezdjek hozzá? 2/4

2009.04.28. 01:37 Ryuuzaki

Mit tehet a halandó, növényének túlélése érdekében?

 

Először is vizsgáljuk meg a növényt, első ránézésre mindent rendben találtunk, ezért is vettük meg. Azonban nem szabad még ilyenkor elbízni magunkat.

Ideális esetben nem kell különösebb beavatkozást végezni, azonban a szükség kényszer, lehet, hogy át kell ültetni, vegyszerrel kell kezelni, trágyázni kell a növényt.

Egy példa a való életből.

Körbejártam a Szeged közeli kertészetek nagyrészét. Az egyikben árúsítottak bonsait. Elképedve kellett tapasztalnom az oly sok helyen megemlített szakszerűtlen törődést az olcsó import bonsaial kapcsolatban. A növényeket nem öntözték meg a hétvégén. Többjük kiszáradt, károsodott, lehámlott kéreg(fagy?) és sárga levelek fogadtak(fényhiány, tápanyaghiány). Minden növényen ugyanaz a cimke volt látható, holott szemmel láthatólag más fajtához tartoztak. Végül egy formás "Ficus Benjamina" mellett döntöttem. Vettem hozzá egy csomag bonsai földet, majd haza indultam.

A növényt kivittem a kertbe, jól megnéztem, elemeztem, majd elhatároztam, hogy átültetem.

Előbb kifésültem, majd visszavágtam a gyökérlabdát. Az új tálat előkészítettem hálóval és dróttal. Majd egyszerűen feltöltöttem a réseket a bonsaifölddel. A kiszradás meggátlása végett mohával takartam be a földjét.

Gyárilag félig elhajó formára alakították, úgyhogy nem volt nagy ördöngősség a fa finom alakítása. Kísérletképp levélmetszést végeztem 2-3 nagyobb levélen, amelyek nyelénél rügyek bújtak meg.

A fa jól érzi magát, szépen hozza hajtásait, a kudarc jeleit nem mutatja.

 

Kovács Dániel, szebonsai alapító 

1 komment

Címkék: szeged hogyan bonsai hogyan? gondozás alpok kezdjem

Hogyan kezdjek hozzá? 1/4

2009.04.24. 19:41 Ryuuzaki

Mindjárt itt a május, ezzel szépen véget ér(igazából a lombos fáknál már rügyfakadáskor véget ér) a yamadori, avagy a természetből kitermelhető bonsai alapanyag beszerzésének ideje. A bonsai hagyományosan nem a boltok polcairól* vagy dísznövénykereskedésből* megvásárolt példány.

Hogyan jussak bonsaihoz?

 • A hagyományos módszer a yamadori begyűjtése:

A yamadorit a tulajdonos maga termeli ki a természetből, vágja vissza, alakítja mind a gyökérzetét, mind a lombozatát, hogy az majd évek múltával igazi gyöngyszemévé váljon a gyűjteménynek.

Ennek menete a következő:

A hátizsákunkba belepakolunk:

 1. gyalogsági ásót
 2. csákányt, vagy kőműves kalapácsot(nekem nagyon bevált)
 3. ágfűrészt
 4. metszőollót
 5. kést
 6. kötözőanyagot
 7. több vászonzsákot

A kiszemelt növényt többnyire tisztásokon vadjárás közelében, esetleg köves, sziklás talajban(volt hozzá már szerencsém) érdemes keresni. Először a növény környezetét letisztítjuk, majd megbecsüljük a gyökérlabda nagyságát(fajtánként és méretenként változó), majd ennek megfelelően körbecsákányozzuk a növényt. lassan alaposan termeljük ki a földet "V"alapban lefelé szűkülve egyre jobban haladjunk középre, ha vastagabb gyökeret érünk, azt vágjuk el, a karógyökeret szintén. érdemes nedvesen tartani a gyökérlabdát, mert az így nem esik szét ill. nem hal el annyi hajszálgyökér. Ha még bírják az idegeink, akkor szépen lassan emeljük ki a növényt és zsákoljuk be benedvesített textilzsákunkba a gyökérlabdát. Majd kötözzük körbe, mint a húsvéti sonkát. Hazaszállítva metsszük vissza a növényt, legyünk nagyvonalúak. A gyökérzeten is lehet kutítani, de ésszel. Készítsünk elő egy lehetőleg lapos és széles tálat. Mélysége a gyökérlabdáé, átmérője pedig ne legyen annál sokkal nagyobb. A rést sóderrel szokás kitölteni. Átültetés után alaposan öntözzük meg. FONTOS, hogy a növényt széltől, tűző naptól védett helyen tároljuk, ne trágyázzuk a következő tavaszig.

 • Új vagyok még mester, mit tegyek? A bonsai alakítgatást, gondozást jól lehet gyakorolni az áruházi példányokon, azonban ezek nem képviselnek művészi értéket.

Az áruházi példányok vásárlása előtt érdemes tudni pár dolgot a cserepes növényekről és a bonsairól.

 1. A cserepes növényeket rendszeresen kell öntözni, mivel a cserép relative kisméretű a növényhez képest. Bonsai esetében ez különösen igaz. Nézzünk csak meg egy nagy lombos fát! Milyen apró tála van! A bonsait gondosan kell locsolni, az olcsó 2000Ft körüli "bonsaiok" esetében ezt gyakran kihagyják, ami károsítja a növényt.
 2. Egészséges-e a fa? A levelei színezete megfelel e az évszaknak és a fajtának? Józan paraszti ésszel is beláthatjuk, hogy kókadt, elsárgult, elszáradt levelű fát nem szabad megvenni. Hámlik-e a törzs? A törzsbe az alakítódrót belenyomódott-e?
 3. Egészséges-e a gyökérzet? Ezt szakszerűen elültetett bonsainál nehéz megmondani, mivel drótok tartják helyben a fát. Az olcsó példányok esetében erről szó sincsen, így tehát, ha kedvünk szottyad tulajdonképpen a tálból kiemelve a fát megtekinthetjük a gyökérzetet.
 • A harmadik lehetőséggel sokat lehet fejlődni és véleményem szerint ötvözi al első kettőt. A kertészeti áruházak késő tavasszal sok féle örökzöldet, névszerint borókát, árulnak.

Ilyen helyeken bőven 1000Ft alatt találhatunk tavalyról maradt leértékelt példányokat, amelyek gyökerei beszőtték életterüket, törzsük zömök maradt és megvastagodott, ágaik pedig elterültek, egyszóval kitűnő alapanyagok.

 1. Az ilyen jellegű növényekből nagyszerű cascade(kaszkád) vagy fél-cascade típusú "bonsai" alakítható ki. A művelet átültetássel és rengeteg durva és precíziós metszésel jár. lehet még gyakorolni a sebkezelést és a helyes drótozást, amely képességek később elengedhetetlenek a sikeres bonsai kialakításához.

 

Ha minden klappol, akkor meg is vehetjük első bonsai növényünket, annak túlélése érdekében azonban még rengeteg mindent tehetünk.

 *tisztelet a kivételnek

 

Kovács Dániel, szebonsai alapító

 

 

 

 

1 komment

Megalakultunk!

2009.04.24. 16:34 Ryuuzaki

Kedves Látogató!

Üdvözlöm a Szegedi Bonsai Klub honlapján, blogoldalán.

A klub a bonsai és a japán kertkultúra népszerűsítését tűzte ki céljául. A dél-alföldi régió nem híres botanikusairól, ezért szeretném az érdeklődőkkel megismertetni ezt az ősi művészeti formát, amely a természet egy kis részét viszi el otthonunkba, nem utolsó sorban nyugalommal tölti el a megfáradt embert.

Kovács Dániel, szebonsai alapító

1 komment