szegedi bonsai blog

Ez a blog a szegedi bonsai klub hivatalos oldala. Idővel felkerül minden hasznos információ a klubbal, bonsaiokkal, azok gondozásával kapcsolatban, amire a kezdő haladó illetve veterán bonsaitulajdonosoknak szüksége lehet. Célkitűzésünk a kultúrált eszmecsere, valamint tapasztalataink megosztása. Szegedi Bonsai Klub

Friss topikok

  • snuffi: Üdv! Nagyon megörültem, mikor megláttam, hogy egyáltalán létezik szegedi érdekeltségű bonsai klub,... (2010.02.03. 00:09) Mit hoz az ősz
  • Anulu: Várjuk a képeket. :) (2009.07.20. 09:43) Bővülünk
  • Anulu: Nagyon bőven kifejtett leírás. Sokat fog segíteni mindenkinek. :) (2009.07.20. 09:38) Hogyan kezdjek hozzá? 1/4
  • Anulu: Nagyon jó az oldal. (2009.05.28. 16:43) Megalakultunk!
  • Anulu: Csak így tovább! :) (2009.05.28. 16:40) Hogyan kezdjek hozzá? 2/4

Linkek

Hogyan kezdjek hozzá? 1/4

2009.04.24. 19:41 Ryuuzaki

Mindjárt itt a május, ezzel szépen véget ér(igazából a lombos fáknál már rügyfakadáskor véget ér) a yamadori, avagy a természetből kitermelhető bonsai alapanyag beszerzésének ideje. A bonsai hagyományosan nem a boltok polcairól* vagy dísznövénykereskedésből* megvásárolt példány.

Hogyan jussak bonsaihoz?

  • A hagyományos módszer a yamadori begyűjtése:

A yamadorit a tulajdonos maga termeli ki a természetből, vágja vissza, alakítja mind a gyökérzetét, mind a lombozatát, hogy az majd évek múltával igazi gyöngyszemévé váljon a gyűjteménynek.

Ennek menete a következő:

A hátizsákunkba belepakolunk:

  1. gyalogsági ásót
  2. csákányt, vagy kőműves kalapácsot(nekem nagyon bevált)
  3. ágfűrészt
  4. metszőollót
  5. kést
  6. kötözőanyagot
  7. több vászonzsákot

A kiszemelt növényt többnyire tisztásokon vadjárás közelében, esetleg köves, sziklás talajban(volt hozzá már szerencsém) érdemes keresni. Először a növény környezetét letisztítjuk, majd megbecsüljük a gyökérlabda nagyságát(fajtánként és méretenként változó), majd ennek megfelelően körbecsákányozzuk a növényt. lassan alaposan termeljük ki a földet "V"alapban lefelé szűkülve egyre jobban haladjunk középre, ha vastagabb gyökeret érünk, azt vágjuk el, a karógyökeret szintén. érdemes nedvesen tartani a gyökérlabdát, mert az így nem esik szét ill. nem hal el annyi hajszálgyökér. Ha még bírják az idegeink, akkor szépen lassan emeljük ki a növényt és zsákoljuk be benedvesített textilzsákunkba a gyökérlabdát. Majd kötözzük körbe, mint a húsvéti sonkát. Hazaszállítva metsszük vissza a növényt, legyünk nagyvonalúak. A gyökérzeten is lehet kutítani, de ésszel. Készítsünk elő egy lehetőleg lapos és széles tálat. Mélysége a gyökérlabdáé, átmérője pedig ne legyen annál sokkal nagyobb. A rést sóderrel szokás kitölteni. Átültetés után alaposan öntözzük meg. FONTOS, hogy a növényt széltől, tűző naptól védett helyen tároljuk, ne trágyázzuk a következő tavaszig.

  • Új vagyok még mester, mit tegyek? A bonsai alakítgatást, gondozást jól lehet gyakorolni az áruházi példányokon, azonban ezek nem képviselnek művészi értéket.

Az áruházi példányok vásárlása előtt érdemes tudni pár dolgot a cserepes növényekről és a bonsairól.

  1. A cserepes növényeket rendszeresen kell öntözni, mivel a cserép relative kisméretű a növényhez képest. Bonsai esetében ez különösen igaz. Nézzünk csak meg egy nagy lombos fát! Milyen apró tála van! A bonsait gondosan kell locsolni, az olcsó 2000Ft körüli "bonsaiok" esetében ezt gyakran kihagyják, ami károsítja a növényt.
  2. Egészséges-e a fa? A levelei színezete megfelel e az évszaknak és a fajtának? Józan paraszti ésszel is beláthatjuk, hogy kókadt, elsárgult, elszáradt levelű fát nem szabad megvenni. Hámlik-e a törzs? A törzsbe az alakítódrót belenyomódott-e?
  3. Egészséges-e a gyökérzet? Ezt szakszerűen elültetett bonsainál nehéz megmondani, mivel drótok tartják helyben a fát. Az olcsó példányok esetében erről szó sincsen, így tehát, ha kedvünk szottyad tulajdonképpen a tálból kiemelve a fát megtekinthetjük a gyökérzetet.
  • A harmadik lehetőséggel sokat lehet fejlődni és véleményem szerint ötvözi al első kettőt. A kertészeti áruházak késő tavasszal sok féle örökzöldet, névszerint borókát, árulnak.

Ilyen helyeken bőven 1000Ft alatt találhatunk tavalyról maradt leértékelt példányokat, amelyek gyökerei beszőtték életterüket, törzsük zömök maradt és megvastagodott, ágaik pedig elterültek, egyszóval kitűnő alapanyagok.

  1. Az ilyen jellegű növényekből nagyszerű cascade(kaszkád) vagy fél-cascade típusú "bonsai" alakítható ki. A művelet átültetássel és rengeteg durva és precíziós metszésel jár. lehet még gyakorolni a sebkezelést és a helyes drótozást, amely képességek később elengedhetetlenek a sikeres bonsai kialakításához.

 

Ha minden klappol, akkor meg is vehetjük első bonsai növényünket, annak túlélése érdekében azonban még rengeteg mindent tehetünk.

 *tisztelet a kivételnek

 

Kovács Dániel, szebonsai alapító

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szebonsai.blog.hu/api/trackback/id/tr291084606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.07.20. 09:38:54

Nagyon bőven kifejtett leírás.
Sokat fog segíteni mindenkinek. :)
süti beállítások módosítása